De hoogtepunten van Israël

Ga je naar op vakantie naar Israël, dan kies je voor cultuur en een land met een rijke en soms ook beladen geschiedenis. Er zijn tal van bijzondere en indrukwekkende plekken te bezoeken. Denk bijvoorbeeld eens aan Jeruzalem, een hoofdstad vol cultuur en geschiedenis. Maar ook buiten Jeruzalem zijn er genoeg prachtige plekken te bezoeken.

Een vakantie naar Israël: wat moet je vooraf weten?

Voordat je vertrekt op je Israël vakantie is het belangrijk om met een aantal dingen rekening te houden. Een belangrijk punt is je bagage. Natuurlijk pak je je koffer in met een warm klimaat in je achterhoofd, maar zorg er ook voor dat je een aantal kledingstukken inpakt die wat bedekkender zijn.

Dus niet alleen hemdjes en topjes, maar ook een T-shirt met wat langere mouwen en voor de heren een korte broek die tot over de knieën valt.

Als je naar Israël gaat, is het vaak ook de bedoeling om wat heilige plaatsen te bezoeken, zoals de Klaagmuur in Jeruzalem. Bij de Klaagmuur zijn er kledingvoorschriften, onder andere dat je niet te blote kleding draagt. Voor vrouwen is een rok tot over de knie geadviseerd en voor mannen dus een lange broek of in ieder geval een broek tot over de knie. Vaak worden er bij de toeristische trekpleisters die als heiligdom worden beschouwd, door vrijwilligers bedekkende kleding ‘uitgeleend’. Maar reken er niet op en zorg ervoor dat je een aantal kledingstukken in je koffer hebt die passend zijn.

Koosjer eten en erg ‘gay friendly’

Je Israël vakantie staat in het teken van het opsnuiven van cultuur, het genieten van het prachtige landschap dat Israël je te bieden heeft. Verder natuurlijk genieten van de vriendelijke bevolking en de culinaire hoogtepunten. Je zou het misschien niet denken, maar Israël is qua keuken erg ingericht op vegetarisch en zelfs veganistisch eten. Sowieso is het eten vaak koosjer; dus bereid volgens de Joodse voorschriften. Niet alleen qua eten is het land vooruitstrevend, Israël is ook erg homovriendelijk. Er wordt jaarlijks een grote Gay Pride Parade gehouden.

Een aantal belangrijke Hebreeuwse uitdrukkingen

Het kan handig zijn om een aantal Hebreeuwse uitdrukkingen te kennen. Hieronder volgen een aantal zinnetjes die je helpen om je doel (of je plek) in Israël tijdens je vakantie te bereiken:

Efshar heshbon?’: ‘Mag ik de rekening?’

Cama ze oleh?’: ‘Hoeveel kost dit?’

Eizeh derech la yam?’: Hoe kom ik bij het strand?

En als je denkt dat een verkoper een te hoge prijs voor een object of een dienst vraagt, dan zeg je: ‘Ma, ani frier?’. Dit betekent zoveel als: ‘Denk je dat ik daar intrap?’

Net als bijna alle landen in het Midden Oosten is het in Israël namelijk gebruikelijk om af te dingen op markten en in winkels. Heb je je vergist en is de prijs bijvoorbeeld wel redelijk? Dan zeg je: ‘Hacol sababa’, oftewel; ‘niets aan de hand’.

Pas op voor het ‘Jeruzalem Syndroom’

Ieder jaar vallen zo’n honderd van de vele toeristen die op vakantie naar Israël gaan, ten prooi aan het ‘Jeruzalem Syndroom’. Dit is een bewezen psychologische toestand, waarin mensen, veelal toeristen, er overtuigd van raken dat ze eigenlijk Bijbelse figuren zijn.  Of zelfs dat het einde der tijden nabij is. Er wordt gedacht dat dit komt doordat een bezoek aan Israël in het algemeen en aan Jeruzalem in het bijzonder, voor veel mensen een dusdanig ingrijpende ervaring is, dat ze dit soort waandenkbeelden er op nahouden.c